O czym warto wiedzieć przed zakupem noża do kuchni?

Bez wątpienia zakup noża kuchennego to konieczność wyboru z szerokiej oferty tego typu narzędzi, które wykorzystuje się do różnych celów w kuchni, głównie w zależności od zastosowania. Spory wybór noży kuchennych znajdziemy w sklepie internetowym oleole.pl pod adresem https://www.oleole.pl/noze-kuchenne.bhtml. Na co więc zwrócić uwagę przy wyborze odpowiedniego noża kuchennego?

Materiał z którego wykonany jest nóż

W sklepach zwykle możemy spotkać dwa rodzaje ostrzy – te wykonane ze stali nierdzewnej oraz ceramiczne. Rzadkością są noże drewniane, które mają bardzo wąskie zastosowanie – prezentują się świetnie jako ozdoba lub dla najmłodszych do nauki krojenia owoców lub miękkich warzyw. Jeśli chodzi o noże ceramiczne to są one bardzo nietrwałe – wystarczy upuścić je przypadkowo na podłogę, aby doprowadzić do ich całkowitego uszkodzenia. Noże ceramiczne mają jednak zasadniczą zaletę – są bardzo lekkie i nie ulegają szybkiemu stępieniu w trakcie ich użytkowania. Ostatnim typem, najpopularniejszym, są noże wykonane ze stali nierdzewnej.

Niekiedy noże ze stali nierdzewnej pokrywa się dodatkowym materiałem, aby zwiększyć ich skuteczność. Mowa tutaj na przykład o tytanie, dzięki któremu nóż staje się bardzo ostry i może przez długi czas nie wymagać ostrzenia. Niekiedy też spotyka się noże ze stali nierdzewnej, które posiadają dodatkową warstwę teflonu. Tego typu noże sprawdzają się znakomicie przy krojeniu produktów łatwo przywierających.

Przeznaczenie noża

Wybierając nóż do kuchni powinniśmy poszukać takiego rodzaju noża, aby sprawdził się w codziennych obowiązkach. Trudno wskazać nóż, który byłby idealny do wszystkiego, dlatego też przy zakupie warto znaleźć taki, który będzie specjalnie zaprojektowany do konkretnego celu. Nóż z ząbkami przypominającymi piłę służy do krojenia pieczywa. Dzięki ząbkom można w łatwy sposób przeciąć twardą skorupę chleba i dostać się do miękkiego wnętrza bez zgniatania pieczywa. Nóż do mięsa jest masywny i posiada szerokie ostrze. Natomiast cienki i długi nóż świetnie sprawdza się przy krojeniu warzyw, ale może również służyć do krojenia mięsa oraz wędlin. Jeśli jednak zależy nam na specjalnym nożu do krojenia wędlin to powinniśmy się rozejrzeć za takim z bardzo długim i wąskim ostrzem. Dzięki temu ukroimy wędlinę w bardzo równe plastry, które nie będą postrzępione na rogach. Jeśli szukamy noża do obierania warzyw lub owoców to znajdziemy go wśród noży, które zawiera krótkie ostrze, ale o ostrym czubku. Dzięki małym rozmiarom sprawdzą się znakomicie w szybkim obieraniu skórki.