IV Ogólnopolskie Mistrzostwa Grup Ratownictwa Polskiego Czerwonego Krzyża
Wernisaż na 30 LECIE IKAR-a
  • Komunikat Policji - pożar Strzezenice

    Komenda Miejska Policji w Koszalinie poszukuje świadków pożaru domu jednorodzinnego, do którego doszło w dniu 31 lipca 2019 roku około godziny 20:30 w miejscowości Strzeżenice 23. Osoby, które były świadkami lub posiadają wiedzę o przedmiotowym zdarzeniu prosi się o pilny kontakt z Wydziałem Kryminalnym Komendy Miejskiej Policji w Koszalinie przy ul. Słowackiego 11, lub telefonicznie pod numerem 94 342 94 70, 94 342 92 46, bądź całodobowo pod nr 997.

  • 15 sierpnia 2019 r. przed pomnikiem Marszałka Polski Józefa Piłsudskiego na Placu Zwycięstwa w Koszalinie odbyły się uroczyste obchody 99. rocznicy Zwycięskiej Bitwy Warszawskiej oraz Święta Wojska Polskiego.

  • Przypominamy: warto zgłaszać kontrolę autokaru!

    W trosce o bezpieczeństwo dzieci i młodzieży wyjeżdżających na wycieczki, policjanci z Wydziału Ruchu Drogowego KMP Koszalin prowadzą kontrole autobusów zajmujących się obsługą transportową wycieczek.

  • Parkuj tylko w miejscu dozwolonym!

    Policjanci z Posterunku Policji w Mielnie po raz kolejny przeprowadzili w miejscowościach nadmorskich działania pod nazwą „Parkuj tylko w miejscu dozwolonym”.

  • Ukradł torebkę, płacił za zakupy skradzioną kartą, był poszukiwany

    Policjanci z Wydziału kryminalnego I koszalińskiego komisariatu zatrzymali 50-latka, który jednej z pracownic urzędu ukradł torebkę, a następnie posługując się jej kartą bankomatową płacił za drobne zakupy. Ponadto kryminalni ustali, że mężczyzna ukrywał się przed wymiarem sprawiedliwości. Po przedstawieniu mu zarzutów prosto z komendy trafi do aresztu, gdzie odbędzie wymierzoną wcześniej karę.

  • Wspólne działania Policji i Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Mielnie

    Mimo, że półmetek wakacji już za nami koszalińscy policjanci wykorzystują każdą możliwą okazję, żeby dotrzeć do turystów wypoczywających nad morzem i porozmawiać o ich bezpieczeństwie. Tym razem mundurowi wspólnie z przedstawicielami Wojewódzkiej Stacji Sanitarno- Epidemiologiczenj odwiedzili wypoczywających w Mielnie.

  • KOMUNIKAT POLICJI

    Prokuratura Okręgowa w Koszalinie w związku z nadzorowanym śledztwem w sprawie zaistniałego w dniu 4 stycznia 2019 roku pożaru budynku escape roomu „To Nie Pokój” przy ul. Piłsudskiego 88 w Koszalinie, w którym śmierć poniosło pięć małoletnich pokrzywdzonych, poszukuje świadków.

  • Rozpoczyna się kolejny długi weekend

    Przed nami kolejny długi weekend, który wielu z nas będzie chciało spędzić poza miastem. Od środy do niedzieli na terenie całej Polski będzie prowadzona akcja „ Bezpieczny weekend- sierpniowy weekend”. Już jutro rozpocznie się ona działaniami „ Prędkość” i obejmie swoim zasięgiem cały kraj. Więcej partoli pojawi się również na zachodniopomorskich drogach, a także w miastach i powiatach naszego regionu. Apelujemy o rozwagę i rozsądek, nie tylko na drogach ale i nad wodą.

  • Świadomi konsumenci od lat starają się żyć zdrowo. Na nasze stoły z powrotem trafiają produkty pełnowartościowe produkowane według tradycyjnych receptur. Coraz więcej wiemy o szkodliwości chemii w jedzeniu, dlatego kupując odpowiednie produkty chcemy zadbać o zdrowie swoje i rodziny. Przychodząc na zakupy dużą uwagę przykładamy do czytania etykiet i dobrze!

     

    Slow food


    Moda na zdrowe i nieprzetworzone jedzenie to zbawienie dla naszego organizmu. W końcu jesteśmy tym, co jemy. Zastanawiamy się, jak to się dzieje, że kiedyś, szczególnie na wsiach, jadło się dużo więcej mięsa a człowiek i był szczuplejszy i lepiej się czuł. Wynika to przede wszystkim ze sposobu przygotowania. Tradycyjne mięsa zawierały w sobie sól jako konserwant i naturalne przyprawy. Nie dodawano tam nic więcej, co mogłoby szkodzić naszemu zdrowiu. Dzisiaj do wędlin i przetworów dodaje się wszystko, barwniki, polepszacze smaku, cukier, glukozę, a często zapomina się o dodaniu mięsa. Bo jak to możliwe, że np. w szynce znajduje się zaledwie 70% mięsa?

    Ochrona produktu


    Jeszcze do niedawna konsumenci spożywający masło często dostawali miks tłuszczowy o obniżonej zawartości tłuszczu mlecznego. Na szczęście wprowadzono odpowiednie przepisy, które zabroniły takich oszustw i tak masło musi zawierać minimum 82 %, jeśli tyle nie posiada to nie ma prawa nazywać się masłem. Tak samo powinno stać się z mięsem, coś co nim nie jest nie powinno się nim nazywać. We wszystkich produktach powinno wprowadzić się takie limity, bo konsumenci są coraz bardziej świadomi i domagają się wysokiej jakości produktów. Tradycyjne mięsa dają nam nie tylko gwarancję smaku, ale także najwyższej jakości składniki. W takiej produkcji stosuje się również tradycyjne metody wędzenia, suszenia czy przechowywania.Kiedy wyciągamy z folii zwykłą szynkę czy kiełbasę to zazwyczaj nie czujemy żadnego aromatu, smak też jest nijaki- dużo soli i wody. Tradycyjne mięsa nawet przed rozpakowaniem pachną kusząco i zachęcają do zjedzenia. Dzięki tradycyjnym metodom nie stają się również obślizłe, zwykłe mięsa szybko się psują przez dużą zawartość wody.

    Niska cena mięsa


    Decydując się na zakup kiełbasy, która kosztuje 10 zł za kilogram sami skazujemy się na śmieciowe jedzenie. Nie da się wyprodukować dobrej jakościowo kiełbasy w takiej cenie, wystarczy spojrzeć na jej skład. Nawet surowego mięsa nie kupimy w takiej cenie, a często do wyprodukowania kilograma kiełbasy potrzebujemy większej ilości mięsa. W trakcie suszenia czy wędzenia wędliny pozbawiane są wody, co powoduje zmniejszenie wagi produktu. Także to od nas zależy, co chcemy jeść. Tradycyjne mięsa będą stosunkowo droższe od zwykłych produktów, ale dzięki temu otrzymujemy wysoką jakość. Wystarczy porównać składy, wysoka jakość pożywienia przekłada się wprost proporcjonalnie na nasze zdrowie. Nie możemy dawać się nabierać pięknym reklamom w sklepach prezentującym piękne szynki, które po rozkrojeniu nie nadają się do zjedzenia. Czytajmy etykiety, dbajmy o swoje zdrowie i bądźmy świadomymi konsumentami.

     

    Więcej informacji

    Jeżeli szukasz mięs tradycyjnych i wyrobów domowych, sprawdź rodzinną masarnie Wędliny z Dębiny https://wedlinyzdebiny.pl/ - dowiedz się więcej

  • Weekendowe kontrole na terenie miasta i powiatu

    Sześciu nieodpowiedzialnych kierujących zatrzymali podczas weekend na drogach miasta i powiatu policjanci z koszalińskich jednostek. Pierwsza ujawniona kierująca w chwili badania przez mundurowych miała ponad 2,2 promila alkoholu, drugi zatrzymany kierujący tylko o pół promila mniej.